PROJEKT: Mobilni eko kutak 2023

U tjednu od 27.03.2023. do 31.03.2023. godine u Osnovnoj školi  Ivanke Trohar Fužine bila postavljena je izložba Mobilni eko kutak 2023. koju su učenici mogli obilaziti i učiti o recikliranju i odgovornom gospodarenju otpadom. Tim aktivnostima smo i u KTDF-u krenuli s obilježavanjem mjeseca veće pozornosti na očuvanje okoliša jer se 22.03. obilježava dan voda, 21.03. dan šuma a sve će završiti povodom dana planeta Zemlje koji se obilježava 22.04.

Projekt mobilni eko kutak zamišljen je da se svi osnovnoškolci, s posebnim naglaskom na pete razrede, dodatno educiraju o odvajanju, sakupljanju i zbrinjavanju otpada, ali i mogućnostima da svi imaju direktan utjecaj na smanjenje otpada izbjegavanjem jednokratnih proizvoda te popravkom i prenamjenom dotrajalih proizvoda.

U hodnicima škole postavljeno je ukupno 30 plakata koji obrađuju neke od tema kao što su: otpadna plastika, otpadni papir, otpadno staklo, bio otpad (kompostiranje), glomazni otpad i dr. teme vezane za otpad. Osim navedenih tema postavljeni su I edukativni panoi na temu zaštite vode, zraka, tla, svjetlosnog onečišćenja, ali i problema s glodavcima, krpeljima i komarcima.

U petak 31.03. održano je i predavanje na temu gospodarenja otpadom u općini Fužine koje je održao direktor Dino Piljić, predstavnik Komunalno – trgovačkog društva Fužine d.o.o. Učenici su saznali da nije svaki otpad smeće i da se ono može reciklirati i ponovno upotrijebiti ali isto tako da ukoliko neodgovorno postupamo s otpadom možemo doći u doticaj s mnogim opasnim zaraznim bolestima o čemu je više govorila dr. Anita Mihelčić – Vidmar.

 Cijeli projekt „Mobilni eko Kutak 2023“ nastao je u suradnji Komunalno – trgovačkog društva Fužine d.o.o., Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. U budućnosti cilj je da se izložba osim u škole postavi i u ustanove kako bi se približila i ostaloj populaciji.

Izložbom se još jednom i podsjeća na brošuru koja je predstavljena u digitalnom obliku na stranicama društva.

S nestrpljenjem očekujemo drugu fazu projekta gdje će dio naših učenika Osnovne škole Ivanke Trohar Fužine otići na jednodnevni stručni izlet i saznati više o gospodarenju otpadom u drugim krajevima naše Županije.

#KTDF #EkološkiOsvještenoKTDF

BROŠURA ZA PREUZIMANJE: