Digitalna čistka 19.03.2022. – KTDF

Komunalno – trgovačko društvo Fužine d.o.o. poziva vas na Digitalnu čistku koja će se u sklopu svjetske akcije pod nazivom Digital Cleanup day-a, održati 19. ožujka 2022. diljem svijeta.
Više nego ikada do sada, online dimenzija naših svakodnevnih života poprima sve veće razmjere, što za sobom povlači cirkuliranje sajber prostranstvima ogromne količine podataka iza kojih se krije isto tolika količina električne energije koja napaja cijeli taj sustav.

Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke. Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža potrošiti 20% ukupne svjetske energije, odnosno da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača. Već sada, emisije CO2 povezane s internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije.
Nepotrebne e-poruke, datoteke, aplikacije, duplikati fotografija i videa su digitalni otpad i predstavljaju naš digitalni otisak. On se nalazi u sigurnosnim kopijama u “oblacima” koji nastavljaju trošiti električnu energiju samo da bi ih tamo pohranjivali.
I ove godine pripremljen je e-letak s uputama za akcije digitalnog čišćenja i savjetima za „zelene“ online navike kojima vas potičemo da razvijete svoju digitalnu higijenu.
Ne zaboravite prijaviti svoje rezultate kroz online obrazac  .
Akcije čišćenja u sklopu kampanje Zelena čistka financijski podupiru Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Opatija.


#digitalnačistka #digitalnačistka2022 #DČ2022 #digitalniotpad #zelenačistka #zelenačistka2022 #ZČ2022 #žmergo #KTDF #EkološkiOsvještenoKTDF

LETAK ZA PREUZIMANJE: